Duivensport allerlei.nl
in samenwerking met
Duivenmarktplaats

       
   


 

 


 

 

       

 

 

 

 

 


2020-54 Hitte

Toch raar, dat ze (NPO) vluchten verbieden van een paar honderd kilometer en dat vluchten van 1000 en meer kilometer gewoon doorgaan. Heel erg scheef.
Ik ben het er wel mee eens dat het niet doorgaat, maar dan ook alle vluchten.
Groet
Jan

Update 1

Dat er met jonge duiven voorzichtig wordt omgegaan begrijp ik. Maar met oude duiven is dat nergens voor nodig. Duiven kunnen prima met hitte omgaan, mits het transport goed geregeld is.
Ik ben een groot tegenstander van inkorten van vluchten, of nog erger afgelastingen.
Als dat de trend wordt stop ik. Ieder kan voor zichzelf bepalen om mee te doen of niet.
Vandaag de dag beslissen mensen die totaal geen verstand hebben van de sport (IWB) over doorgaan of niet. Dit weekend 10 duiven op 2 verschillende marathonvluchten ingemand met hitte en 9 thuis. Dus waar praten we over.
Dus geen afgelastingen!! Dat is de doodsteek voor de sport.
Jan


Update 2
Ik heb het ook gelezen, heb er ook geen woorden voor.
Volgens mij mag er ook niet gelost worden, als er een hittegolf is boven de 30 graden.
Een marteling voor die duiven die 1000 km of meer moeten overbruggen.
Zelf laat ik amper de jongen en oude duiven los rondt het huis met deze hitte.
Het is een paar rondjes en vallen met open bek op het hok, laat staan wat die duiven moeten bezuren om 10uur los in de ochtend de hitte te gemoed Tuurlijk zijn er duiven die door komen maar het grote gros.
Vriendelijke groet,
Ton


Update 3

Hoi Jan,
|Ben het met u volledig eens. Bij ons in Bels is het juist hetzelfde.
Fond en halve Fond allemaal geen probleem maar de Quiévrain vluchtjes oei oei dat kan niet.
Weet je wat dan nog grappig is er vliegen van de fond maar ongeveer 400 duiven provinciaal (Antwerpen) en van Quiévrain bij ons kleine 2000 duiven in verbond.
Is inderdaad niet normaal.
Ik ben het met u eens allemaal gelijk voor de wet.
Groetjes
Danny



Update 4

Hallo Hans,
Ik vind het niet zo raar jonge duiven hebben weinig ervaring en vliegen gewoon door tot ze niet meer kunnen.
Terwijl de echte overnachtduiven gaan zitten en op tijd rusten en de ervaren hun eigen drink en rustplaats hebben.
Is ook meestal een ander soort duiven.
Ik ben dit jaar met 18 weduwmannen begonnen en heb na 3 vluchten (Bergerac) 1 duif verspeeld en die verwacht ik ook nog thuis of verongelukt.
De overnachtduiven wordt volgens mij ook veel anders afgericht als de andere.
Bij mij als jong gewoon wat africhten verder niks. Als jaarling 2 x een korte overnacht als het toelaatbaar is.
Tevens bijna altijd volle bak en de laatste week zelfs nog meer. Pinda’s snoepzaad etc.
Verder leer ik zo ook te overleven in de natuur. Na de vluchten wordt hier enkele zakken onkruidzaad gegeven.
Veel los en geen stress door verduisteren of tonen etc.
Verspeel bijna geen duiven.
Kunnen ook weleens lang wegblijven maar komen terug mits ze nog leven.
Groetjes,
Gupke


Update 5

Dag Jan,
Hebben duiven last van hitte. Ik denk het wel. Kijk naar het verloop in 10 en 11 bij de oude (!) afgelopen week. Kort vluchtje, heel lange concoursduur. Even een gewenning voor de duiven zeggen sommigen. We zullen het zien aankomend weekend. Heb mijn twijfels, ook al lijken we in de nu aangekondigde westenwind een bondgenoot te hebben. Mijn reactie op Jan komt niet eens zo zeer voort uit de (ver)hittediscussies. Aanleiding is meer het steeds weer gebruiken van de term doodsteek.
Vroeger schreef Arie van den Hoek dat duiven wel heel sterk moesten zijn gelet op wat er allemaal in de drinkbak wordt gekieperd, wat ze steeds maar weer weten te overleven. Tegen beter weten in denk ik soms dat de duivensport ook ijzersterk is. Want hoeveel doodsteken die al niet gekregen heeft volgens sommigen........ NPO, IWB, massaspelers, fusies, te veel vluchten, jonge duiven ziekte, verliezen. En u weet nog een doodsteek: hitteprotocollen. Hoeveel doodsteken kan een mens/hobby eigenlijk verdragen?
Mijn indruk is dat we het woord doodsteek vooral gebruiken als dreigement in de hoop dat bestuurders daarom andere keuzes maken. Want welke bestuurder wil nu op zo'n geweten hebben dat er weer een liefhebber stopt. Maar het gebruiken van het woord doodsteek is toch geen argument voor een standpunt.
Natuurlijk mogen we kritisch zijn, maar hou op zou ik zeggen met die term doodsteek. En als er toch "gestoken" moet worden, wees dan aanstekelijk positief over je hobby.
Sportgroeten
Herman


Update 6

Waar zijn jullie fond mannen mee bezig, dit weekend was het een ramp met de fond vluchten ANDERS moet je maar eens de melding van de duiven bijhouden. Dan zie je het verloop wel. Nee een stukje schrijven dat het zo goed gaat met de fond is niet zo moeilijk en dat ze thuis zijn hallen maal is de grootste leugen. Kom met bewijs dat van de 14000 duiven dit weekend op de grote fond de duifjes thuis zijn en niet van een paar liefhebbers het was door klokken de anderen dag. Dat wil dus zeggen dat er meer dan 10.000 duiven nog niet thuis waren en dan nu beweren dat ze bijna hallen maal thuis zijn ga je eigen schamen om dat te beweren maar de jongen duiven mogen niet naar 150 km en de Midfond dat zijn toch ook ouden duiven mag ook niet. Hoe scheef moet het nog worden. Nog even dit hier in mijn club rond de tweehonderd weg op twee vluchten goed 60 thuis. En ja Gupke er komen er nog thuis als ze niet dood zijn.
Gr
Frans


Update 7
Ton,
Uiteraard heeft u recht op een eigen mening. Maar ik ben het met u strikt oneens.
Duiven kunnen nl. prima met hitte overweg, mits het vervoer naar de losplaats in orde is.
U bepaalt niet of mijn duiven tegen hitte kunnen of niet. Als u denkt dat het te warm is, laat u uw duiven thuis. Als u toch zo bezorgd bent over duiven, kijk dan eens naar opleervluchten voor de j.d. Daar blijven er meer op weg dan van alle fondvluchten bij elkaar, maar daar hoor ik u niet over.
Dan die ook maar verbieden? Dan blijft er niks over, zeker niet nu we ieder jaar met hitte moeten afrekenen.
Dus beste Ton, bemoei je niet met mijn speldicipline.
Jan



Update 8
Dat oude duiven geen last van de hitte hebben is pure onzin. Kijk alleen maar eens naar jouw weduwnaars als je die bij een temperatuur van 30 graden loslaat voor hun dagelijkse training en hoe ze daarna op het dak vallen.
Onze afdeling (Friesland.96) loste afgelopen vrijdag samen met afdeling 10 in Blankenheim (Duitsland), lostijd: 7.30 uur. Voor ondergetekende een afstand van bijna 316 km.
Het werd deze dag bloedheet en het verloop was bijzonder slecht en dat gold eigenlijk voor zo’n beetje iedere liefhebber die hiervoor duiven had ingekorfd.
Uiteindelijk heb ik van de 18 ingekorfde duiven er 16 teruggekregen maar vraag niet hoe. Snelheden ver beneden de 1000 m voor talloze duiven geeft wel degelijk aan hoe zwaar de duiven het hadden.
Natuurlijk zullen uiteindelijk best nog wel veel duiven thuiskomen, maar wij hebben toch ook een hart voor onze duiven of gaat het alleen om de punten en de commercie?
Duiven lossen bij hitte-temperaturen is m.i. alleen verantwoord als ze vóór 7.00 uur gelost kunnen worden en de te vliegen afstand is dermate kort dat het gros van de duiven voor 9.00 uur weer thuis op de hokken is.
Als ik naar het verloop van Rieux - Minervois kijk binnen onze afdeling waar op een paar uitzonderingen na de ingekorfde duiven niet eens 400 m/min (!) halen of de abominabele snelheden van Bergerac: dat heeft niets meer met een gezonde sportbeleving te maken maar alles met sportverdwazing.
Het wordt de hoogste tijd dat de spelregels aangaande het aflassen van vluchten ook voor de meerdaagse fond gaan gelden, wat echter al jaren niet gebeurt.
Het is anno 2020 niet uit te leggen dat je vitesse en midfondvluchten aflast maar wel rustig een meerdaagse fondvlucht laat doorgaan, hooguit iets inkort.
Wouter




Reacties aan: hans@bodelierpigeons.nl 
Zet er s.v.p. het onderwerp bij, dat maakt het voor mij makkelijker. Dank.