Duivensport allerlei.nl
in samenwerking met
Duivenmarktplaats

       
   


 

 


 

 

       

 

 

 

 

 

​Vraag 2019-47 Darmflora en de fles van Gust

Goedemorgen,
Ik heb gelezen dat de fles van Gust weleens met Prange Suppe wordt vergeleken.
Doordat er jodium in de fles van Gust zit, vraag ik mij af of dat goed is voor de darmflora en kun je het wekelijks gebruiken bv. na de vlucht omdat het ook tegen geel, coccidiose en wormen zou helpen?
Nico

Reactie:
Op diverse sites is hier in de loop der jaren al veel over geschreven en zijn er vergelijkingen gemaakt met Prange Suppe. Zelf heb ik er geen ervaring mee. Martijn heeft er vroeger ook al eens aandacht aan besteed (kijk onder http://www.duivenmarktplaats.nl/oomen/vraag4202.htm ).
Ik kan echter niet beoordelen of deze info anno 2019 nog up to date is.

Update 1

Deze komt van een ervaringsdeskundige:

Hallo Hans,

Ik heb ervaring met de ‘Fles van Gust’.
Sinds 2 jaar maak ik de fles zelf, na alle artikelen die op DMP die door Martijn zijn geschreven.
In het vliegseizoen gebruik ik 2 dagen voor inkorving het betreffende brouwsel.
Een scheutje per drinkbak lijkt mij voldoende.
Ik ben hiermee begonnen omdat ik nu al 3 jaar geen antibiotica gebruik bij de duiven.
Buiten de verplichte inenting tegen paramixo gebruik ik verder geen medicijnen, maar wel iedere dag knoflookwater in de drinkbakken en zoals gezegd 2 dagen voor inkorving de ‘Fles van Gust’.
De knoflook en de thee (‘Fles van Gust’) zorgen ervoor dat ik verder geen medicijnen hoef te gebruiken en de duiven blijven gezond.
Ik presteer ieder jaar prima met de duiven dus het kan zonder antibiotica.
Dit jaar 3 Kring 1 NH overwinningen, 7 CC overwinningen en 4x teletekst (of hoe ze het nu noemen).
Lijkt mij voldoende bewijs dat het zonder antibiotica kan.
Ik ga wel om de week naar een mij bevriende dierenarts voor keeluitstrijk en mestonderzoek.
Al 2 jaar vindt hij niets, dus doe ik niets.
De ‘Fles van Gust’ lijkt mij derhalve bruikbaar en staan topuitslagen niet in de weg.
m.vr.gr.
Chiel.

Update 2
De aanvulling van Chiel:
Ongeveer 20 cc op een drinkbak van 1.5 liter water.
m.vr.gr.
Chiel

Update 3

Ik gebruik de ‘Fles van Gust’ al jaren altijd op de dag van thuiskomst
‘s-avonds over het voer met mineralen van Mariën, echt top.
Mvg
Gert Jan

Update 4

Beste Hans,

Ik heb op Duivenmarktplaats gezocht naar een recept om een elixer voor de duiven te maken, maar kan het niet vinden.
Een aantal jaren geleden heb ik via dat recept zelf een elixer gemaakt omdat de eerste 2 dagen na een vlucht te geven. Toendertijd beviel dat goed en wilde het nu weer eens proberen, maar ben het helaas kwijt.
Ik weet nog wel dat je Uien, Knoflook , Bruine suiker, Aluin en nog wat producten gezamenlijk tot het kookpunt moet brengen in water, daarna laten trekken, afkoelen en zeven. Vervolgens het restant in een fles gieten.
Dat recept stond toentertijd in een duivenkrant. Zegt dat jou iets en kan jij mij verder helpen ?
Bij voorbaat mijn dank.
Met vriendelijke groet.
Joop

Reactie:
Zoals ik eerder al schreef heb ik hier zelf geen ervaring mee. Heb google eens aan het werk gezet en kom dan een artikel van 27 juli 2012 tegen van Freek Wagenaar, hij noemt (deels) dezelfde ingrediënten en verwijst naar de ‘Weekbabbel’ in Sportblad De Duif. Hij schrijft: “Afgelopen week kreeg ik het recept voor "de fles van Gust". De componenten zijn uien, knoflook, aluin, bruine kandijsuiker, naalden van dennen en jodium. Bedoeld ter preventie van tricho's en als ondersteuning van de gezondheid. Wijlen dokter Moerman, duivenhouder, kankerspecialist en onderzoeker benadrukte het handhaven van een goede balans in de spijsvertering van de duif. Andre Christiaans heeft het er zeer regelmatig over in zijn "Weekbabbel" in sportblad "de Duif" en is een groot bewonderaar van dr. Moerman. Citroenzuur, ijzer, jodium, zwavel, vit. A, C, E en B-complex zijn de acht cruciale elementen.”

Misschien is dit wat je zoekt, en anders: kan iemand zich een artikel herinneren waarin Joop’s omschrijving staat genoemd?

Update 5

Goedemorgen Hans,

Na het lezen van alle artikelen van Martijn, heb ik het recept van de ‘Fles van Gust’,
 zoals ik hem al een paar jaar maak, voor de lezers op papier gezet.
Daar gaat hij dan:

4 liter water in een grote pan
daarin 8 knollen knoflook. De knollen in stukjes gesneden.
8 rode uien
daarbij direct
1 flesje jeneverbessen
1 flesje oregano
1 flesje thijm
1 flesje vlierbessen
1/2 flesje koreander
de flesjes kun je kopen in de supermarkt

daarbij 2 grote soeplepels duiventhee bijvoorbeeld van Bony of een andere
Het geheel aan de kook brengen en 20 minuten laten koken
Daarna af laten koelen op een zacht vuurtje

Na een half uurtje dan erbij doen:
1 flesje kruidenelixer van Jan Smit
1 fles rode bietensap (Zonnatura)
1 fles vlierbessensap
1 klein flesje jodium
1 grote soeplepel aluinpoeder

Nog 20 minuten laten pruttelen, dan afgieten door een vergiet en klaar is Kees.

Dan laat ik alles afkoelen tot het koud is.
Vervolgens giet ik het brouwsel in lege wijnflessen en leg deze in de koelkast.
Vanaf het begin van het vliegseizoen geef ik een scheutje, is ongeveer 25 cc, in de drinkpan van 1,5 liter water.
Ik hou de flessen koel, omdat ik niet weet of het goed blijft bij warmte.
Ik heb dan na het maken ongeveer 5 flessen klaar voor gebruik. Ik heb daar genoeg aan voor het hele seizoen.

Het is een heel gedoe maar ook leuk om te maken. Wat je erin doet is geen wet van meden en perzen. Je kunt er ook andere ingrediënten in doen waarvan jij denkt dat het meerwaarde heeft.
Het is geen wondermiddel maar de duiven lopen er fantastisch van op en trainen super. De mest is mooi vast.
Probeer het eens een seizoen. Vindt je het te bewerkelijk of zie je geen resultaten, stop je ermee en probeer je wat anders.
Het goedje stinkt verschrikkelijk, dus je vrouw zal er niet blij mee zijn.
Veel succes,
Chiel.

Reactie:
Dank je wel Chiel voor deze uitvoerige beschrijving.

Update 6

Beste Chiel,
Vraagje: ik ga proberen het recept te maken.
Maar hoe vaak in de week in het vlieg seizoen en hoe vaak buiten het seizoen, kan het gegeven worden?
Gr.
Sjaak

Update 7

Vraag van Frans : waar kom je nog aan jodium??

Update 8

Ieder heeft zijn eigen samenstelling, hier die van Gupke.
Ik gebruikte dit al 7 jaar geleden en heb ik toen met Martijn nog op duivenmarktplaats gezet. Volgens mij gelezen in Duifke Lacht en was van Gust ‘De tovenaar van Humbeke’.
Is een simpele uitvoering van de andere recepten.
6x ui
6x knoflook
2 1/2 kg kandij
200 gram aluin
40 gram dennenthee
2 lepels oregano.
Er stond bij in dikgedrukte letters
3 lepels jodium bijvoegen als het is afgekoeld anders verliest de jodium zijn werking.
Weet niet of met allerlei kruiden toevoegen niet of de werking blijft bestaan of averechts werkt.
Ben er al die jaren best tevreden over geweest. Maar gebruik sinds 2 jaar alleen nog de oude jodium.
Verkrijgbaar bij Agrivet en dan een klein medicijnlepeltje op 5 liter water en 1 x per week.
Misschien dat iemand weet of die kruiden gemengd mogen worden of niet.
Maar alles is beter als teveel antibiotica. Prima spul als ze wat mankeren.
Succes allemaal.
Gupke

Update 9

In Update 7 wordt gevraagd waar jodium verkrijgbaar is. Chiel geeft hieronder in Update 10 aan dat hij dat haalt bij de apotheek. Het is jodiumtinctuur.
Anders is het misschien mogelijk dit te bestellen bij een z.g. bereidingsapotheek. Even googelen, er zijn er genoeg te vinden.

Update 10

In Update 5 staat het recept zoals Chiel dat heeft samengesteld na alle informatie van Martijn te hebben gebundeld. Aanvullend hierop zijn de merken van de verschillende producten en de inhoud van de flesjes die hij gebruikt. Tevens antwoord op de vraag van Sjaak in Update 6.

HET RECEPT en de bereiding:

4 liter water in een grote pan
daarin 8 knollen knoflook en 8 rode uien. De knoflook en uien worden fijngesneden
daarbij direct
1 flesje jeneverbessen
1 flesje oregano
1 flesje thijm
1 flesje vlierbessen
1/2 flesje koreander
de flesjes kun je kopen in de supermarkt en hebben een inhoud van 38 gram, merk Verstegen.
daarbij 2 grote soeplepels duiventhee bijvoorbeeld van Bony of een andere
Het geheel aan de kook brengen en 20 minuten laten koken
Daarna af laten koelen op een zacht vuurtje

Na een half uurtje dan erbij doen:
1 flesje kruidenelixer (hersteldrank voor postduiven) van Jan Smit, inhoud 100 ml
1 fles rode bietensap (Zonnatura) 750 ml
1 fles vlierbessensap 750 ml bijvoorbeeld van Belgavet Seifert
1 klein flesje jodium uit de apotheek, is jodiumtinctuur
1 grote soeplepel aluinpoeder ongeveer 20 cc

Nog 20 minuten laten pruttelen, dan afgieten door een vergiet en klaar is Kees.

Dan laat ik alles afkoelen tot het koud is.
Vervolgens giet ik het brouwsel in lege wijnflessen en leg deze in de koelkast.
Vanaf het begin van het vliegseizoen geef ik een scheutje, is ongeveer 25 cc, in de drinkpan van 1,5 liter water.
Ik hou de flessen koel, omdat ik niet weet of het goed blijft bij warmte.
Ik heb dan na het maken ongeveer 5 flessen klaar voor gebruik. Ik heb daar genoeg aan voor het hele seizoen.
Ik geef het 2 dagen voor inkorving, tot enkele uren voor inkorven. Dan vervang ik het voor schoon water.
Na de vlucht bij thuiskomst schoon water met wat druivensuiker. Dan geef ik het ongeveer 1 uur na thuiskomst.

Ik heb 40 vliegduiven, verdeeld over 20 doffers en 20 duivinnen, dus 2 afdelingen met elk een drinkbak. Dan heb ik 2 afdelingen voor jonge duiven. 1 voor 80 jongen, 1 voor 40 jongen. In de afdeling van 80 jongen staan 2 drinkbakken . In de andere 1.

Het is een heel gedoe maar ook leuk om te maken. Wat je erin doet is geen wet van meden en perzen. Je kunt er ook andere ingrediënten in doen waarvan jij denkt dat het meerwaarde heeft.
Het is geen wondermiddel maar de duiven lopen er fantastisch van op en trainen super. De mest is mooi vast.
Probeer het eens een seizoen. Vindt je het te bewerkelijk of zie je geen resultaten, stop je ermee en probeer je wat anders.
Het goedje stinkt verschrikkelijk, dus je vrouw zal er niet blij mee zijn.
Veel succes.








Wie kan hier meer info over geven?
Reacties aan: hans@bodelierpigeons.nl 

Zet er s.v.p. het onderwerp bij, dat maakt het voor mij makkelijker. Dank.