Duivensport allerlei.nl
in samenwerking met
Duivenmarktplaats

       
   


 

 


 

 

       

 

 

 

 

 


2019-40 Kerngroep verloop jonge duiven vluchten

Een goede zaak, dat de NPO een kerngroep op wil richten om het probleem van het moeizaam verlopen van de jonge duivenvluchten aan te pakken.
Limburg zaterdag 6 juli 2019 een vlucht vanuit Chimay (voor mij 180 km.) voor de jonge en oude duiven. Noord, gelost om 7.00 uur wat natuurlijk mooi was met de voorspelde warme temperaturen.

Met de westelijke wind, was het voorspelbaar dat de duiven aan de oostelijke kant binnen zouden komen. De vlucht met de oude duiven, is afgelopen in 6 min. De vlucht met de jonge duiven duurt aan de oostelijke kant van Noord – Limburg 12 min. en aan de westelijke 25 min. Wat blijkt nu, de duiven van afdeling 8 zijn om 8.00 uur gelost in Tienen en daar zijn de jonge duiven van Noord-Limburg zo goed als zeker tussen gekomen.

De oostelijke kant van Noord – Limburg waar de duiven gevlogen hebben is nog vrij goed verlopen met niet zo veel verliezen, maar de westelijke kant van Noord- Limburg nu nog bij meerdere liefhebbers die al de jonge garde voor de 3e keer mee hadden nog de nodige verliezen.

Bij mezelf de jonge garde voor de 1e keer mee. Behoorlijk goed afgericht met erg weinig verliezen en toch nog 18 duiven weg van de 59 ingezette duiven (misschien het risico niet moeten nemen om ze in te zetten. Maar de 1e vlucht waren ze nog te jong mede daar de jonge duivenvluchten dit jaar ook nog enkele weken eerder begonnen zijn. Half februari eerst gekoppeld, en zal het volgende jaar een maand eerder koppelen).

Van meerdere liefhebbers en ook van mij al 3 stuks, bericht gekregen dat er jonge duiven gestrand zijn in Afdeling 7 en 8. De afstand waar ze nu gestrand zijn, is verder dan de afstand die ze af hebben moeten leggen van de vlucht. Deze jonge duiven komen uit zichzelf nooit meer terug. We praten er allemaal over, dat er zoveel jonge duiven verliezen zijn.

Ik heb een verzoek aan de meerdere afdelingen van Nederland. Kijk even onder mekaar waar en hoe laat een andere afdeling lost, om de problemen van kruislossingen te voorkomen.

Had de Afdeling 8 (had natuurlijk ook een andere afdeling of wijzelf met een andere vlucht kunnen zijn) de duiven een half uur eerder of later gelost, waren de verliezen hoogstwaarschijnlijk beperkt gebleven.
M.vr.gr.
Rob S.

Update 1

Goedendag Hans,

Jonge duiven met kruislossingen: op 6 juli hebben ze ook duiven uit Duitsland gelost in Budel en die moesten naar Berlijn. Is ongeveer 600 kilometer hier vandaan. Die moesten helemaal naar het oosten vliegen, Berlijn-Potsdam en die hebben ze zaterdag 6 juli om 8 uur gelost. In Breda zaten ook Duitse duiven, die hadden ze om 7 uur gelost.
Ik vraag me af of die wel een lossingsvergunning hebben om in Nederland duiven te lossen. Er wordt niks over gezegd op de lossingssite van de NPO. Men moet kijken naar Duitse lossingen van de Duitse bond om te weten waar die overal duiven lossen.
Alleen België en Frankrijk geven lossingsvergunningen af anders mogen ze geen duiven lossen. In Nederland staat er geen bij met een lossingsvergunning.
groet
Huub

Update 2

Alweer een kerngroep oprichten, en maar praten en praten. Doe nu eens iets, eer zij klaar zijn, zijn er geen melkers meer. Ik ben een herintreder, maar sinds ik geen duiven meer had, naar nu, weinig veranderd. Nu GPS er nog bij, kan dat wel eens de druppel zijn.
Groetjes
Jan

Update 3
Alweer kerngroep, praten praten praten. We weten toch allang de OPLOSSING voor (tegen) het verliezen van onze jonge duiven. Iedereen weet dat op de natour ( aug / september ) haast geen jongen worden verspeeld !!!!!!!!!!!!!! Dus WAAROM concoursen in juni / juli met jonge duiven. Maar ja dat doen we volgend jaar toch weer, helaaaaas.
Gr Gert








Reacties aan: hans@bodelierpigeons.nl 

Zet er s.v.p. het onderwerp bij, dat maakt het voor mij makkelijker. Dank.