Duivensport allerlei.nl
in samenwerking met
Duivenmarktplaats

       
   


 

 


 

 

       

 

 

 

 

 Vraag 2019-36 Hoge temperaturenOp dit moment loopt er op diverse fora een discussie over het spel met de duiven (op alle afstanden)
en de hoge temperaturen nu en voor de komende dagen.

Ik kreeg onderstaande berichten toegestuurd.

Een bericht van de Arge Euskirchen (de Duitse Z.L.U.) en een mail van dr. van der Sluis aan de NPO.

Mij werd gevraagd deze te plaatsen en de meningen te vragen.
Zoals gezegd is er al veel over geschreven op andere plekken, maar kom graag tegemoet aan de vraagsteller.

Bericht Arge (24 juni 2019):
F L Ü G E 2 0 1 9
Informationen zu den int. Flügen 2019
 

WICHTIG!!!!!      EILT!!!!!!!!

DER VORSTAND DER ARGE EUSKIRCHEN SCHLIESST SICH DEM BESCHLUSS DER FLUGSICHERUNGS-KOMMISSION AN UND DESHALB WERDEN KEINE DEUTSCHE TAUBEN NACH AGEN GESETZT!!!!!!

 Mail Dr. van der Sluis:

Update 1

Geachte heren/dames,

Het moet toch echt niet gekker worden!! Afgelasten bij zulk mooi weer? Als we daaraan beginnen kunnen we stoppen met onze mooie sport. De temperatuur is geen enkel probleem voor onze fondduiven. Als het vervoer goed geregeld is, en vroeg lossen.
Mensen die met zulke krankzinnige voorstellen komen, zijn een gevaar voor de sport.
Ik ben naar de ZLU overgestapt omdat ik het idiote lossingsbeleid van de NPO spuugzat was.
Gelukkig heeft de ZLU zich niet laten beïnvloeden door deze gevaarlijke gekken.
m vr gr
Jan

Update 2

Geachte dames en heren,
Nog even een kleine aanvulling op bovenstaande. De vluchten Vierzon van Afd. 5 en St. Vincent NPO werden vervlogen met normale temperaturen. De "deskundigen" van de NPO zagen geen problemen. Bij mooi zonnig weer en hoge temperaturen en goed voorbereide duiven is er geen enkel probleem. Stop met die bangmakerij en hitte protocollen. Het probleem zit tussen de oren.
Slecht verlopen vluchten horen bij de sport en is niet altijd te voorkomen (zie Vierzon).
Als je warmte een reden vindt om af te gelasten, stop er dan mee.
 Dan kunnen we in de zomer niet meer concoursen.
 Ik heb het hier uiteraard over fondduiven niet over de jonge duiven.
Jan

Update 3
Afdeling Limburg

***Lossingen
Bergerac

In verband met de te verwachten temperaturen in Centraal Frankrijk voor komend weekend krijgen wij van de NPO geen toestemming om deze wedvlucht te organiseren.
Overige wedvluchten
Voor wat de overige wedvluchten betreft volgt zo spoedig mogelijk bericht.
Met vriendelijke groet,
Hans Bodelier

Update 4

Beste Jan,
Dat soms verliezen tijdens vluchten niet te voorkomen zijn, ben ik het wel mee eens. Maar nu een vlucht als Vierzon hierbij te betrekken vind ik zeer kort door de bocht.
Hier is bewezen dat het hier ging om een opeen stapeling van verkeerde beslissingen en mis-com- municatie tussen verschillende partijen(zie site Afdeling 5).
Door heel het land hadden de vluchten echter een goed verloop.
Afgelopen weekend was dit een heel ander verhaal omdat daar door het hele land minstens 30% van de jonge duiven verloren zijn gegaan.
Op het moment dat we weer zo’n weekend te gemoed gaan, heeft dit gevolgen voor de duivensport in zijn totaliteit.
De sport ligt bij verschillende instanties onder een vergrootglas dus slechte publiciteit kunnen we op dit moment zeker niet gebruiken.
Zoals je weet zijn er tegenwoordig liefhebbers die continu bij slecht verlopen vluchten social media gebruiken om hun gal te spugen.
Hierdoor komen we elk jaar wel een keer in het nieuws, iets wat de dierenbescherming tegen ons kan gebruiken.
Dat er bij een aantal ZLU vliegers al van uit gegaan wordt dat 50% van de duiven verspeeld wordt en hier met kweken al rekening mee gehouden wordt, is geen goede zaak voor de sport.
Dus graag iets verder kijken en meedenken in het belang van de totale sport voordat er door de politiek een totaal verbod wordt opgelegd.
Groet Erwin

Update 5

Ik heb met verbazing de reactie van Jan (wie is deze idioot dan wel) gelezen op o.a. het advies van drs. van der Sluis om voor aankomend weekend, gezien de te verwachten hoge temperaturen, alle vluchten af te gelasten.
De gegeven reactie van Jan -krankzinnige voorstellen- gevaarlijke gekken etc., kunnen alleen maar komen van iemand die geen idee heeft wat onze dieren moeten doorstaan bij dit soort extreem weer.
Als een autoriteit als drs. van der Sluis dit adviseert, denk ik dat hier naar moet worden geluisterd.
Met vriendelijke groet,
Reke Stobbelaar

Update 7

Beste Erwin en Reke,
Hoewel het geenszins mijn bedoeling is om op dit forum een discussie op te starten, wil ik toch een aantal zaken rechtzetten.
Misschien ben ik wel een idioot in de ogen van Reke maar ik heb toch al 55 jaar duiven en weet waar ik het over heb.
Ik speel 6 weken in de hete zomermaanden de ZLU vluchten. Dus als het dan heet is maar afgelasten, wat trouwens nergens voor nodig is. 50% verliezen op de ZLU?? Waar haalt u dit vandaan? Ik verlies zelden een duif op deze vluchten en ook mijn kennissen in de sport gebeurt dit niet. Dus dit is een fabeltje. Ik ken er wel veel die dit percentage verliezen hebben op jonge duiven concoursen. Daar kunnen ze beter aandacht aan schenken.
Heeft Erwin het over dezelfde dierenbescherming die overal nestkasten ophangt voor slechtvalken, die onze duiven aan stukken scheuren?
Drs. van der Sluis is zeker een autoriteit op het gebied van duivengeneeskunde, maar als deskundige op lossingsgebied maakt hij zich volkomen belachelijk. Ik zou zeggen schoenmaker blijf bij je leest. Verder heeft iedereen recht op een eigen mening. Maar blijf van de internationale ZLU vluchten af.
m vr gr
Jan


Update 8

Laten we proberen om het hoofd koel te houden. Erwin heeft gelijk, we worden onder een vergrootglas gelegd. Wat te denken van dierenactivisten die gek genoeg zijn om transporten tegen te houden.
We weten allemaal dat er een hitte protocol is waar we naar moeten handelen. Laten we dit dan ook vooral doen. Wedvluchten afgelasten vanwege de hitte moet juist in de publiciteit zodat de buitenwacht kan zien dat we verantwoord met onze postduiven omgaan.
Een positief stukje naar de pers zal onze hobby meer goed doen dan wedvluchten te houden bij extreem hoge temperaturen.
Groet
Co

Update 9
Zijn we niet een beetje doorgedraaid door het IWB? Vroeger hadden we geen IWB en hadden we nog 90% van de jongen over na nationaal Orleans/ We maken er al jaren mooi weer duiven van, vandaar nu de hoge verliezen met de jongen.
Ze kunnen nergens meer tegen.
C.

Update 10

Hallo Hans,
Waar die Erwin die nonsens vandaan haalt dat de overnachtspelers de helft van zijn duiven verspeeld,
 is een grote leugen die nergens op gebaseerd zijn.
Afgelopen weekend op 3 overnachtvluchten meegedaan met in totaal 13 duiven mee.
Maandagmorgen om 7.30 melden zich de laatste. Van de meestal jaarlingen behalve Pau dat waren 2 jarige. Dit zullen de meeste jongeduivenspelers niet kunnen zeggen. Dus Erwin, uw uitspraak slaat nergens op en is de duivensport niet mee gediend. Maar ga er vanuit dat u geen fondspeler bent.
Tevens vind ik het raar: ik heb de zomer van 1976 nog meegemaakt als grondwerker en heb toen bijna 3 maanden met schop en pikhouweel staan te ploeteren in gemiddeld 35 graden. Nooit iemand gezegd dat het te warm was om te werken. Anno 2019 wordt er voor elke scheet alles aangepast.
Groetjes, Gupke

Update 11

Dames en Heren,
Ik adviseer u de blog van Martin van Zon van deze week eens te lezen. Deze ervaren liefhebber verwoord precies wat er tegenwoordig aan de hand is. (martinvanzon.com) Laat het een advies zijn voor al die liefhebbers die vluchten af willen gelasten.
Deze mensen zijn nl. zelf het grootste gevaar voor onze sport. Laat alle vluchten doorgaan ook bij hitte. Kunnen uw duiven er niet tegen? Hou ze dan thuis! Laat een ander met rust.
Jan

Update 12

Een zekere Jan (zie update 11) adviseert om de blog van Martin v Zon te lezen. Heb ik gedaan.
Van Zon adviseerde om wel in te korven met het zeer warme weer. De duiven zouden er geen last van ondervinden.
Vervolgens verzint hij een smoes om zelf niet in te korven.
Conclusie: deze man is ongeschikt om de melkers te adviseren.
Als hij wel had ingekorfd en een mooie uitslag had neer gezet zou ik zeggen: ja.
Maar het is nu dus NEE.

C.
 

Reacties aan: hans@bodelierpigeons.nl

Zet er s.v.p. het onderwerp bij, dat maakt het voor mij makkelijker. Dank.